Ce lemne folosim la semineu?

14.12.2020

Se va folosi drept combustibil numai lemn de esenta tare(stejar, carpen, salcam, frasin), netratat chimic. Alimentarea se face manual.

Este interzisa folosirea lemnului rasinos(brad, molid, pin, etc.), cu exceptia aschiilor pentru aprinderea focului.
Combustibilul lemnos trebuie sa aiba o umiditate de pana la 15%.

Aceste lemne se obtin doar prin depozitatea in spatii uscate si bine ventilate timp de 1,5- 2 ani inainte de utilizare, taiate si asezate astfel incat aerul sa poata circula printre ele. Grosimea lemnelor trebuie sa fie intre 5 si 15 cm.

Umiditatea din lemn reduce direct proportional caldura rezultata din ardere, cea mai mare parte a caldurii degajate consumandu-se pentru evaporarea umiditatii, iar restul poate sa nu fie suficient pentru asigurarea incalzirii necesare.

De exemplu, la o cantitate de 10 kg de lemne umede, cu 50% umiditate, masa uscata reprezinta doar 5 kg, restul de 5 kg fiind apa adaugata in foc.

Aburul creat prin evaporarea umiditatii din combustibilul lemnos, reduce temperatura de incalzire, ingreuneaza evacuarea fumului pe cosul de fum, contribuie la formarea funinginii si a gudronului, care se depun in strat gros si solid pe peretii focarului, a tubulaturii de racordare si a cosului de fum si creste poluarea mediului inconjurator (intrucat gazele rezultate parasesc cosul de fum nearse).

Clapeta de reglare a aerului primar de ardere influenteaza arderea combustibilului prin aportul de oxigen necesar. Aceasta clapeta de reglaj se afla in partea de jos a focarului, la cenusar. Oxigenul, care patrunde astfel in focar, trece prin gratar si prin incarcatura de combustibil, intretinand arderea.

Deasemenea, oxigen pentru ardere patrunde, in cantitate mica si pe langa usa focarului sau prin spatiul special lasat, in partea superioara, intre sticla si rama usii, acest curent de aer fiind dirijat in special in zona usii si a sticlei pentru efectul de autocuratare. Efectul de autocuratare se produce atunci cand in focar temperatura este foarte ridicata.

La focarele cu dublacombustie, marimea spatiului de admisie a aerului secundar de ardere este prevazuta din fabrica si nu este reglabila.

La focarele prevazute cu clapeta pentru reglarea debitului de gaze arse/ volet/ suber, inchiderea canalului de evacuare nu se produce in totalitate, aceasta clapeta reducand debitul de evacuare in proportia calculata de fabricant, pentru functionarea in deplina siguranta a focarului. Etansarea canalului de evacuare al gazelor arse in timpul functionarii focarului(chiar si atunci cand in focar este doar pat de jar) ar conduce la acumulari de gaze nocive in interiorul acestuia cu refularea lor in incapere sau chiar la implozie.