Cosul de fum
Cosul de fum este destinat extragerii produselor rezultate din ardere si evacuarii lor in afara arealului locuintei.
Orice semineu pe lemne sau pe gaz necesita un cos de fum, iar canalul de evacuare trebuie sa fie propriu fiecarei surse de incalzire.
Semineele cu bioetanol sau electrice nu necesita cos de fum.
Cosul de fum este destinat extragerii produselor rezultate din ardere si evacuarii lor in afara arealului locuintei.
Tirajul cosului de fum este rezultatul natural al combinatiei dintre inaltimea, diametrul sectiunii sale interioare si diferentele de temperatura si presiune intre gazele emise in urma arderii si mediul extern.
Coloana de gaze arse, avand o temperatura ridicata si o presiune scazuta, este mai usoara decat coloana echivalenta de aer rece extern, fapt ce o face sa se ridice. La aprinderea focului, temperatura si presiunea coloanei de gaze arse sunt mai mici(tirajul este mai scazut). Dupa aprinderea focului si incalzirea cosului de fum, tirajul creste.
Tirajul cosului de fum este influentat de factorii de mediu externi, cum ar fi: temperatura aerului din exterior, temperatura gazelor de ardere, forma si dimensiunile cosului de fum, viteza vantului, presiunea scazuta, fenomene meteo, zona geografica, etc.
In cazul vantului puternic, tirajul cosului de fum este accentuat. Acest lucru se poate observa datorita flacarii foarte vii, agitate si a zgomotului produs de miscarea particulelor de gaze in cos, asemanator unui suierat. Deasemenea tirajul cosului de fum este influentat si de factori interni cum ar fi umiditatea combustibilului(fumul incarcat cu umiditate din lemn devine mult prea greu pentru a fi evacuat corespunzator, ceea ce duce la un tiraj scazut pe cosul de fum) sau decompresia din incapere rezultata prin rarefierea aerului cauzata de consumul de oxigen necesar intretinerii arderii, in lipsa un aerisiri corespunzatoare a camerei(in acest caz presiunea din incapere egal sau sub presiunea fumului, ceea ce conduce la tiraj scazut, fumul nemaifiind ata de usor incat sa se ridice vertical- fenomenul de tiraj-invers).
Semineul se utilizeaza numai atunci cand temperatura din exterior este mai scazuta decat temperatura din interiorul locuintei. In caz contrar, presiunea si greutatea coloanei de gaze arse poate sa fie mai mare decat a aerului din exterior ceea ce le impiedica sa se ridice, acest lucru cunoscut ca fenomenul de tiraj-invers al cosului de fum.
- In conditii de ceata si/sau de diminuare a presiunii atmosferice, tirajul cosului de fum este scazut
Cand tirajul cosului de fum este scazut este necesara o cantitate mai mare de lemne, cat mai subtiri si uscate si de o cantitate mai mare de pastile sau gel de aprins, pentru aprinderea focului.
Dupa aprinderea focului si incalzirea cosului de fum, tirajul acestuia creste.
Sistemul de evacuare a fumului trebuie sa fie unic. Functionarea pe acelasi cos de fum a unei alte surse de caldura, indiferent de combustibilul folosit si de pozitionarea acesteia, va afecta functionarea corecta a semineului.
- Sistemul de evacuare a fumului trebuie sa fie etans.
Pentru protectia exterioara a cosului de fum impotriva intemperiilor(precipitatii, inghet-dezghet) si prelungirea duratei sale de viata, este necesara tencuirea sa.
Motivele principale pentru tirajul incorect, rezultand scapari de fum in incapere, sunt urmatoarele:
- depunerile de funingine si gudron din interiorul cosului de fum si a burlanului; Aceste depuneri genereaza si un miros neplacut, intepator in incapere.
-deteriorari ale cosului de fum;
-sub-alimentarea cu combustibil;
-supra-alimentarea cu combustibil;
-calitatea necorespunzatoare a combustibilului folosit(umiditate peste 15%, bucati de lemn prea mari, asezare necorespunzatoare);
-aprinderea incorecta sau insuficienta a focului;
-folosirea mai multor surse de caldura pe acelasi cos de fum;
-existenta unuia sau a mai multor cosuri de fum in functiune intr-un perimetru restrans, intrucat aerul extern fiind deja incalzit, se creeaza o diferenta mai mica de temperatura si presiune;
-in cazul tavanului neizolat sau a ferestrelor deschise la un etaj superior, se obtine efectul de "scara-cos", care creeaza tiraj invers.
-lipsa de oxigen suficient in incapere;
-prezenta in functiune a altor sisteme de ventilatie a aerului in arealul semineului( hote de bucatarie, ventilatoare de baie, sisteme de evacuare a aerului cu tiraj fortat, etc.)
-in zone geografice cu presiune scazuta.