5 sfaturi de la specialiști pentru întreținerea ușoară a șemineului!
De ce este importantă curățarea periodică a șemineului de către utilizator?
Pe lângă aspecte ce țin de estetica șemineului, neîndepărtarea ori de câte ori este nevoie a cenușii din focar duce la obturarea canalelor de admisie a aerului primar de ardere și în consecință la o ardere incorectă și la o aprindere greoaie a focului.Cum să întreții șemineul simplu și rapid?
Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când cureți focarul de cenusa acumulată este că această operațiune se face numai atunci când focarul este complet răcit, după ce a fost lăsat să se răcească în mod natural.
Pentru curățare, e bine să ai la îndemână o măturică și un făraș sau aspiratorul de cenușă, iar pentru înlăturarea cenușii se folosește grătarul mobil și cenușarul.
Atentie: Cenusa poate contine mici taciuni incandescenti așa că aceasta se evacuează, din locuință, în vase de metal, acoperite și se depozitează în acestea până la răcirea completă.
Sticla șemineului se curață cu produse speciale, doar atunci când s-a răcit în mod natural. Nu folosi materiale abrazive și ai grijă să protejezi finisajul de piatră sau ale obiecte din apropierea șemineului peste care s-ar putea scurge lichidul de curațare și mizeria. În plus, este recomandat să folosești echipament de potecție pentru a evita contactul direct între soluția specială de curățare a sticlei de șemineu și piele.
Curățarea deflectorului de face la intervale mai mari de timp, de regulă anual și este suficientă îndepărtarea prin periere sau aspirare a funinginii depuse. Demontarea și remontarea deflectorului se face foarte ușor, acesta fiind susținut de piciorușele de sprijin din partea de sus a focarului.
Grilele de refulare a aerului cald sau ventilatoarele se curață periodic pentru a preveni acumularea prafului.
Nu uita de masca de piatră a șemineului, curațarea acesteia se face cu produse de întreținere speciale pentru piatră naturală sau pur și simplu, cu apă și săpun.